Muistathan lajitella myös juhannuksena syntyvät jätteet

Alumiinivuoat, säilykepurkit: Säilykepurkit ja alumiinifoliot sekä puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat ovat pienmetallia tai keräysmetallia. Avaa, tyhjennä, huuhtaise, litistä ja laita purkit sisäkkäin keräykseen.
Grillihiilet: Grillihiilet, tupakantumpit ja tuhka laitetaan sekajätteen joukkoon, mutta vasta jäähtyneinä ja kytemättöminä. Pakkaa ne mieluiten tiiviiseen pussiin.
Hanapakkaukset: Pahvista valmistetut viinien hanapakkaukset soveltuvat kierrätykseen pienen käsittelyn jälkeen. Hanapakkauksen pahvikuori lajitellaan keräyspahvin, keräyskartongin tai energiajakeen eli polttokelpoisen jätteen joukkoon, kun sisällä oleva pakkaus on poistettu ja kantokahva irrotettu. Mikäli hanapakkauksen sisällä on väritön muovipakkaus, se ja hanapakkauksen kantokahva kuuluvat sekajätteen joukkoon.
Juomatölkit: Alumiinitölkit voi palauttaa kaupan palautusautomaattiin. Palautusautomaatti ottaa vastaan myös pantittomia tölkkejä, mutta vaihtoehtoisesti pantittomat alumiinitölkit voi lajitella metallinkeräykseen. Metallia voidaan kierrättää lähes loputtomiin ja metallitölkeistä valmistetaan uusien tölkkien sekä muiden metallituotteiden raaka-ainetta.
Jäätelöpaketit: Kartonkiset jäätelöpaketit voi lajitella huuhdottuina ja valutettuina keräyskartongin tai energiajakeen joukkoon. Muoviset jäätelöpakkaukset voi käyttää mökillä säilytysrasioina tai lajitella muovipakkausten joukkoon. Esimerkiksi mustikat ja mansikat voi kerätä suoraan puhdistettuihin muovisiin jäätelörasioihin.
Kahvipakkaukset: Kahvipakkaukset kuuluvat useimmiten sekajätteeseen. Suurin osa kahvilaaduista pakataan kierrätys- ja hyödyntämiskelvottomaan alumiinilaminaattipakkaukseen. OSAN VOI KIERRÄTTÄÄ – LUKEE PAKKAUKSISSA. Tyhjiä kahvipakkauksia voi kuitenkin hyödyntää askartelumateriaalina.
Kartonkitölkit: Maito-, mehu-, kerma- ja jogurttitölkit huuhdotaan, valutetaan ja litistetään ennen keräyskartongin joukkoon laittamista. Muovista korkkia ei nestepakkauksesta tarvitse irrottaa. Keräyskartonkiin voidaan lajitella myös sisäpinnalta aluminoidut nestepakkaukset.
Kertakäyttöastiat: Kartonkiset kertakäyttölautaset ja mukit voi lajitella keräyskartongin tai sekajätteen joukkoon. Muoviset kertakäyttöastiat ja -aterimet lajitellaan sekajätteeseen.
Kruunukorkit: Virvoitusjuoma-, olut- ja siideripullojen kruunukorkit lajitellaan pienmetallikeräykseen
Kyllästetty puu: Käytöstä poistettu kyllästetty puu on aina vaarallista jätettä (ent.ongelmajätettä). Toimita se erilliskeräilyyn tai vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan. Älä koskaan polta puuta, jonka tiedät tai jonka epäilet olevan painekyllästettyä. Ennakoi jätehuoltovaihe ja merkitse muistiin, missä kohteissa kyllästettyä puuta on käytetty.
Makkarapaketit: Muoviset makkara- ja grillilihapaketit lajitellaan tyhjinä muovipakkauksiin tai sekajätteeseen. Useimmat muovit on syytä jättää polttamatta oman mökin tulisijassa, sillä palaessaan epäpuhtaasti niistä muodostuu haitallisia yhdisteitä. Jätteen polttaminen tarpeeksi korkeassa lämpötilassa tapahtuu yleensä vain valvotuissa olosuhteissa voimalaitoksissa, jotka on varustettu asianmukaisilla savukaasun puhdistuslaitteilla.
Mäyräkoirapakkaukset”: Pakkauskartongista valmistetut kuljetuspakkaukset, kuten oluiden ”mäyräkoirapakkaukset” lajitellaan keräyskartongin tai sekajätteen joukkoon.
Paristot: Kaikki tyhjentyneet sauva- ja nappiparistot ovat vaarallista jätettä. Voit viedä ne kauppareissulla paristoja myyvän kaupan keräyslaatikkoon tai toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen. Paristot kuuluvat tuottajavastuun piiriin, joten kuluttaja voi palauttaa ne ilmaiseksi kierrätykseen.
Puhallettavat rantalelut: Rikki menneet uimarenkaat, rantapallot ja uimapatjat lajitellaan sekajätteeseen, koska ne on yleensä valmistettu PVC-muovista.
Puutarhakalusteet: Kyllästetyt puutarhakalusteet ovat vaarallista jätettä, joten ne tulee toimittaa kyllästetyn puun erilliskeräykseen. Muovisia puutarhakalusteita on valmistettu Suomessa muun muassa polypropeenista (PP). Polypropeeni on energiajakeeseen soveltuva polttokelpoinen muovi. Valmistusmuovi ratkaisee puutarhakalusteen hyödynnettävyyden. Puutarhakalusteet eivät kuulu suuren kokonsa johdosta kiinteistön jäteastioihin tai aluekeräyspisteisiin. Viethän ne suoraan jätteenkäsittely- tai pienkierrätysasemalle. Jos kalusteet ovat yhä käyttökelpoisia, voit viedä ne esimerkiksi kirpputorille.
Silli- ja silakkapurkit: Lasiset sillipurkit lajitellaan lasinkeräykseen. Metallikannet ja -purkit sekä alumiinifoliot ovat pienmetallia tai keräysmetallia. Huuhdo tyhjät purkit ennen keräykseen laittamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.