Usein kysyttyä

Vastauksia useimpiin kysymyksiin

Jätehuolto

Miten omakotitalon jätehuolto järjestetään?

Kaikkia kiinteistöjä koskee seka- ja biojätteen lajittelu eli tarvitse astiat seka- ja biojätteelle. Myös muovipakkausten keräysastia on mahdollista ottaa käyttöön. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme niin mitoitamme tarpeisiisi sopivat astiakoot ja tyhjennysvälit. Omakotitaloasukkaana voit käyttää mm. kauppojen yhteyteen järjestettyjä keräyspisteitä lasille, metallille, kartongille, paperille ja muovipakkauksille – kaikki mitä lajittelet pois omasta astiasta tuo säästöä jätehuollon kuluihin!


Jäteastiaani tyhjennetään liian usein / liian harvoin?

Seka- ja biojäteastioiden tyhjennysvälit säädetään kuntakohtaisissa jätehuoltomääräyksissä. Lajittelu, erityisesti muovipakakusten lajittelu, vähentää sekajätteen määrää. Sekajäteastian tyhjennysväliin voi hakea pidennystä. Mikkelissä Mikkelin kaupungin jätehuoltoviranomaiselta, Sulkavalla kunnan ympäristösihteeriltä ja Savonlinnassa Savonlinnan seudun jätelautakunnalta.

Lajittelemalla voi siis säästää ja pienentää jätelaskua – lasku muodostuu astioiden tyhjennyskerroista.


Mikä on pisin mahdollinen tyhjennysväli omakotitalon jäteastialle?

Voimme sopia asiakkaan kanssa Mikkelissä maksimissaan talvella neljän (4) viikon ja kesällä kahden (2) viikon tyhjennysvälistä. Neljän (4) viikon tyhjennysväliä varten on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Jätehuoltoviranomaiselta voi anoa myös yli neljän (4) viikon tyhjennysväliä.

Sulkavalla pisimmät mahdolliset tyhjennysvälit ovat talvella kahdeksan (8) viikkoa ja kesällä neljä (4) viikkoa.

Savonlinnassa pisin mahdollinen tyhjennysväli on neljä (4) viikkoa. Savonlinnan alueellinen jätelautakunta voi hakemuksesta pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä kuuteen tai kahdeksaan viikkoon.


Milloin jäteastia tyhjennetään, jos normaali tyhjennyspäivä on arkipyhä?

Silloin kun viikolle sattuu arkipyhä esim. pääsiäisenä, juhannuksena tai jouluna kaikki kyseisellä viikolla vuorossa olevat astiat tyhjennetään. Tyhjennyspäivä voi muuttua. Joulu- ja juhannuspäivänä automme eivät ole ajossa.


Mikä on hukkanouto?

Käynti ilman tyhjennystä – astia on tyhjennysvuorossa, mutta tyhjä tai astiaa ei pääse tyhjentämään asiakkaasta riippuvista syistä. Hukkanoudosta veloitetaan maksu ilman jätteenkäsittelymaksua.


Minne voin viedä muovit?

Muovipakkauksille voi ottaa oman jäteastian eli noudamme muovipakkauksia asuinkiinteistöiltä. RINKI on järjestänyt muovipakkauksille keräyspisteitä – niitä löytyy lähinnä isojen markettien / kauppojen yhteydestä.

Puumalassa on järjestetty oma muovipakkausten vastaanottopiste.


Jäteastia täyttyi suursiivouksen/juhlien/muuton yhteydessä miten toimin?

Jäteastialle voi tilata ylimääräisen tyhjennyksen – tyhjennyksen hinta on sama kuin muulloinkin ja tyhjennys hoidetaan kun ko. suunnalla on ajoa.


Olen tilannut astiatyhjennyksen kerran kuussa. Miksi joinakin kuukausina käydään kahdesti?

Tämä johtuu siitä, että tyhjennysvälit lasketaan viikoissa, eli ”kerran kuussa” tarkoittaa yhtä kuin ”neljän viikon välein”. Paikoitellen tämä tarkoittaa kahta tyhjennystä saman kalenterikuukauden aikana. Vuodessa tehdään yhteensä 13 tyhjennystä.


Voinko polttaa muovit ja kartonkipaukkaukset kodin takassa tai uunissa?

Jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty. Jätteiden poltto kotona voi aiheuttaa ongelmia tulipesään ja hormeihin. Kotona tulipesissä voi polttaa lämmityksen yhteydessä puhdasta puuta, oksia, risuja ja käyttää sytykkeenä paperia ja pahvia.


Miksi kuljettaja ei tyhjennä astiaa käsin? Astian vieressä olisi ollut harjanvarsi, jolla jätteet olisi saanut ronkittua irti.

Astian sorkkiminen on aina työturvallisuusriski, sillä jätteenkuljettaja ei voi tietää, mitä astiassa on. Kuljettajalla on lupa kipata jäteastiaa pari ylimääräistä kertaa, jos kaikki pussit eivät ensimmäisellä kippauksella irtoa astiasta. ”Rynkyttämään” astiaa ei kuitenkaan voida jäädä, sillä se altistaa astian rikkoutumiselle. Jäteastian haltijan on huolehdittava siitä, että jäte ei jäädy tai jumiudu astian pohjalle.


Miten pääsen eroon arkaluontoisista papereista?

Saat kauttamme käyttöösi astian, johon voi laittaa tuhottavaksi tarkoitetut kirjeet, lomakkeet, kuitit yms. paperidokumentit. Lisätietoja asiakaspalvelustamme.


Muutto edessä mitä minun on huomioitava?

Muutossa syntyy usein paljon erilaista jätettä. Toimitamme muuttoa varten eri jätelajeille astioita, jolloin jäte päätyy lajiteltuna oikeaan paikkaan. Käyttökelpoiset huonekalut ja tavarat on hyvä toimittaa Mikkelin Toimintakeskukseen. Kuljetamme tarvittaessa mm. jääkaappeja, helloja, huonekaluja. Muistathan, että kauttamme saat myös apua monenlaiseen siivoukseen ja tavaroiden raivaukseen.

Asiakaspalvelumme neuvoo mielellään – ole yhteydessä. Muistathan lopettaa tai siirtää jätehuoltosopimuksesi uuteen osoitteeseen. RL-Kotipalveluiden kautta voit myös tilata muuttosiivouksen, joka on kotitalousvähennyksen piirissä.


Miksi biojätepussi ei aina pysy jäteastiassa kunnolla vaan tipahtaa joskus astian pohjalle?

Biojätepussi on mitoitettu sopimaan jäteastian pannan ympärille napakasti. Joskus biojätepussin pohja voi jäädä roikkumaan hieman ilmaan, ja kun ensimmäiset biojätteet laitetaan astiaan, pussi voi tipahtaa mukana. Biojätepussi voi tipahtaa astian pohjalle, jos pakkaamatonta biojätettä kaadetaan jäteastiaan suoraan keittiön bioroskiksesta.


Miksi jätteenkuljettaja ei voi tulla sanomaan, jos auto on jäteastian edessä? Olimme kotona ja olisimme voineet siirtää autoa.

Jäteastian luo on aina oltava esteetön pääsy, vaikka auto/kulkuneuvo olisi pihassa. Jätteenkuljettaja käy työvuoronsa aikana keskimäärin 150 kiinteistöllä, minkä vuoksi kaikki ylimääräiset viivästykset pyritään välttämään. Kuljettajat on ohjeistettu siten, että heidän ei tarvitse mennä soittamaan ovikelloa tämän kaltaisissa tilanteissa, mutta jos asiakas on pihamaalla, voi kuljettaja myös pyytää siirtämään autoa.

Tyhjennyspäiväkin voi joskus muuttua arkipyhien ja kalustorikkojen vuoksi, minkä takia esteetön pääsy jäteastian luo on tärkeää. Tämän vuoksi jäteastian pysyvä paikka kannattaa valita siten, että auton paikoitusta ei tarvitse muistaa muuttaa esimerkiksi tyhjennyspäivän vuoksi.


Mihin jäte päätyy?

Asumisessa syntyvä sekajäte päätyy alueeltamme pääsääntöisesti poltettavaksi Kotkan Energian tai Riikinnevan jätteenpolttolaitoksiin. Biojäte käsitellään kompostointilaitoksessa ja se päätyy maanrakennukseen mullaksi. Kuitupohjaiset paperi ja keräyskartonki päätyvät tehtaille ja uudelleenkäyttöön. Muovipakkaukset viedään Riihimäelle Fortumin muovinjalostuslaitokselle ja niistä syntyy uusiomuovituotteita.


Jäteastia on mennyt rikki – Millainen on hyvä jäteastia?

Astioiden on oltava koneelliseen kuormaukseen soveltuvia, pyörällisiä, tartuntakahvoin varustettuja ja kannellisia. Koneelliseen kuormaukseen soveltuvuutta ja astian takuuta kannattaa kysyä myyjältä jäteastiaa ostettaessa. Jäteastian pitää kestää käytössä vuosia, ja varma merkki hyvästä laadusta onkin usean vuoden runkotakuuaika.


Tiellä on painorajoituskyltti – ajaako loka- tai jäteauto meille?

Jäteautot eivät aja ilman kirjallista lupaa yksityistielle, jolla on voimassa oleva painorajoitus. Kun tiehoitokunnan edustaja on lähettänyt luvan meille, automme liikkuvat painorajoitetuilla tieosuuksilla. Muistattehan, että jätteenkuljettaja voi oman arvionsa perusteella jättää ajamatta huonokuntoiselle tielle.

Jos tien kunto on huono eikä tie varmuudella kestä jäteauton painoa (jopa yli 26 tonnia), niin suosittelemme jäteastian sijoittamista painorajoitetun tien risteykseen niin, ettei painorajoitetulle tielle tarvitse ajaa. Tämä ratkaisu toimii myös kelirikon aikana.


Loka-auto/ tukkirekka pystyy kääntymään pihassamme, miksi ei jäteauto?

Jäteautossa akseliväli on lyhyt, mikä aiheuttaa suurta pistemäistä kuormitusta toisin kuin tukkirekalla, jolla akseliväli on pitkä ja paino jakautuu isommalle alueelle. Koska jäteauto voi painaa yli 26 tonnia ja jäteautossa paino keskittyy auton takaosaan, ei jäteauto pysty ajamaan pehmeällä alustalla (esim. nurmikko tai puutteellisen kantavuuden omaava tie) ilman riskiä pihan tai auton rikkoutumisesta.


Jäteastiaa ei ole tyhjennetty kuljettajan mukaan tie on ollut liukas. Henkilöautollakin on pihaan päästy, niin miksi ei jäteautolla?

Jäteauto voi painaa jopa yli 26 tonnia, ja erityisesti talviaikaan liukkailla teillä voi syntyä isoja vahinkoja, jos kuljettaja menettää auton hallinnan. Kuljettajat tekevät kaikki ajolistalla olevat tyhjennykset myös talvisin, eikä jäteastioita jätetä tyhjentämättä ilman painavaa syytä. Jos piha on talvella liukas, kannattaa jäteastian paikka muuttaa talven ajaksi tien varteen.


Voinko siirtää laskun eräpäivää? Laskussani lukee suoraveloitus, mutta sain silti maksumuistutuksen. Miksi?

Molemmissa tapauksissa ota yhteys asiakaspalveluun, niin hoidetaan asia yhdessä kuntoon.


Miten voin keskeyttää tyhjennykset?

Mikkelissä Vakituisen asunnon jäteastiatyhjennykset voi keskeyttää maksimissaan 4 viikon ajaksi. Sitä pidempi keskeytys on anottava Mikkelin kaupungin jätehuoltoviranomaiselta.

Sulkavalla on mahdollista keskeyttää tyhjennykset ilmoituksesta määräajaksi.

Savonlinnan alueellinen jätelautakunta voi hakemuksesta yksittäistapauksessa päättää jätteen keräysvälineen säännöllisen tyhjennyksen keskeyttämisestä määräajaksi.


Miten toimin remontissa syntyvien jätteiden kanssa?

Meiltä löytyy eri tarpeisiin erilaisia ratkaisuja kuten vaihtolava, rakentajanroskis tai voit vuokrata asiakaspalvelustamme peräkärryn jätteiden kuljetukseen. RL-Kotipalveluiden kautta voit myös tilata remonttisiivouksen.


Edellytyksiä turvalliselle ja toimivalle jätehuollolle

Tarkista:
Onko jäteastia ehjä?
Onko jäteastiassa hyvin toimivat pyörät?
Onko jäteastiassa tartuntakahvat, joista sitä voi liikutella?
Onko jäteastian siirtoväylä tasainen, kantava ja kovapintainen?
Pääseekö jäteauto vähintään 10 metrin etäisyydelle astiasta?
Ovatko jätteiden keräyspaikan ja siirtoväylien lumityöt ja hiekoitukset kunnossa?
Onko jäteastia enintään 10 metrin etäisyydellä tonttiliittymästä (omakotitalot)?
Meneekö jäteastian kansi aina kunnolla kiinni?

Tarkista vielä:
Onko paikka liikenteellisesti ahdas
Onko ajoreitillä jyrkkiä ala- tai ylämäki
Saako auton ajettua astioiden välittömään läheisyyteen?
Ovatko astiat liian raskaita?
Ovatko jäteastiat samalla tasolla autoon verrattuna?
Onko jätetila riittävän kookas (oviaukko, astiat mahtuvat hyvin, ei kynnystä)
Ovatko lumityöt ja liukkauden torjunta hoidettu?
Onko alueen valaistus kunnossa?
Tarvitseeko kohteessa peruuttaa jäteautolla?

Onneksi olkoon, jos asiat ovat kunnossa. Saat hyvää palvelua ja jäteastiasi tyhjennetään säännöllisesti aikataulujen mukaisesti.

Jos tontiltasi paljastui ongelmakohtia, ota yhteyttä meihin, niin suunnitellaan yhdessä juuri sinulle sopivat ratkaisut.

Siivouspalvelu

Pitääkö minun olla kotona siivouksen aikana?

Meidän työskentelyymme ei vaikuta olit sitten kotona tai poissa sieltä.


Pitääkö minun siivota ennen siivoojan tuloa?

Siivous on meidän työmme. Siivous on tehokkaampaa ja turvallisempaa, jos tavarat ovat paikoillaan ja siivouspinnat mahdollisimman vapaina.


Miten saan ostettua siivouspalvelua?

Voit soittaa ja tilata ilmaisen siivouspalvelusuunnitelman nettisivuiltamme tai lähettää sähköpostia meille. Sovitaan siivouspalvelukartoituksen ajankohta ja määritellään yhdessä juuri sinulle sopivin siivouspalvelukokonaisuus.


Käykö meillä aina sama siivooja?

Sopimussiivouksissa käy pääsääntöisesti joko sama siivooja tai siivoojapari.


Onko ”noloa” tilata siivous ulkopuoliselta?

Siivous on hyvin suosittu ja paljon käytetty palvelu, jolloin sinulle jää aikaa muuhun tärkeämpään.


Haittaako jos kodissani on lemmikkejä?

Sovimme yhdessä, miten lemmikkien kanssa toimitaan siivouksen aikana.


Onko koti-, muutto- tai remonttisiivous kallista?

Siivous on varsin edullista. Hinta sisältää siivousvälineet ja -aineet. Kannattaa muistaa, että siivous- ja kotipalvelutyöstä on mahdollista saada kotitalousvähennys verotuksessa. Palvelua tarjoavan yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin.


Tarvitseeko minulla olla siivousvälineet?

Siivoojamme tuo mukanaan työssään käyttämänsä aineet ja välineet. Tarvittaessa voimme sopia, että käytämme sinun siivousvälineitäsi tai -aineita.


Uskallanko antaa avaimeni siivousliikkeelle?

Säilytämme avaimia turvallisesti ja merkitsemme avaimen niin, ettei kukaan ulkopuolinen voi päätellä, kenen kotiin avain on.


Mitä jos kotonani menee jotain rikki?

Mikäli työskennellessä jotain rikkoutuu, ilmoitamme siitä välittömästi sinulle ja sovimme, miten asia hoidetaan. Meillä on vakuutus vahinkojen varalle.


Mitä jos siivooja on myöhässä?

Me ilmoitamme sinulle, mikäli aikataulumme muuttuu.


Mitä jos olen tyytymätön palveluun?

Meille tärkeintä on tyytyväinen asiakas ja asiakkaan palaute auttaa meitä kehittymään työssämme. Toivomme, että annat meille palautetta heti, jotta voimme reagoida mahdollisimman nopeasti ja hoitaa asiat kuntoon.


Mitä on arvonlisäveroton palvelu?

Arkea helpottavia kotipalvelun tukipalveluja kuten siivous, ikkunanpesu, kaupassakäynti, saattoapu tai lumityöt voidaan tehdä tietyin ehdoin arvonlisäverottomana. Asiakas voi hyödyntää kotitalousvähennyksen ja saa palvelun 24% edullisemmin, arvonlisäverottomana. Tavoitteena on turvata arjen sujuminen kotioloissa ja madaltaa kynnystä ostaa palveluita kotioloihin. Arvonlisäverotonta palvelua voi saada vain, kun toimintakyky on alentunut esimerkiksi iän tai sairauden takia joko pysyvästi tai tilapäisesti, eikä henkilö pärjää tästä syystä kotonaan omin voimin.  Arvonlisäveron maksuvapauden voi saada tietyissä tilanteissa myös määräajaksi.