Pakkausten kierrätysvelvollisuus alkaa koskea myös pieniä yrityksiä – miten hoituu tuottajavastuu?

Vuoden 2024 alusta kaiken kokoiset yritykset tulevat pakkausten tuottajavastuun piiriin – Mutta mitä tämä tarkoittaakaan käytännössä?

Jätelain 6 luvun pieniä yrityksiä koskeva muutos tulee voimaan 1.1.2024. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaisuudessa myös alle 1 miljoonan euron vuosiliikevaihtoa tekevät yritykset kuuluvat lain määrittelemän pakkausten tuottajavastuun piiriin. Jatkossa siis myös pienet yritykset vastaavat tuotteidensa pakkausten (lasi, metalli, muovi, kartonki/pahvi, puu) keräyksen ja kierrätyksen järjestämisestä. Tämä velvoite koskee pakkaustuottajan kotimaan markkinoille saattamia tuotteita, mutta myös etäkaupalla suoraan käyttäjille myytyjä tuotteita.

 

Ketä jätelain muutos koskee? 
Jätelain muutos ulottaa tuottajavastuun kaikkiin pakkausten tuottajiin. Pakkauksen tuottaja on mitä tahansa tuotetta valmistava tai maahantuova yritys, joka käyttää pakkausmateriaaleja myyntiin menevien tuotteiden suojaamiseksi esimerkiksi jakelussa ja/tai kuljetuksessa.

 

Aiheesta lisää Sumi Oy:n julkaisemasta tiedotteesta.

 

Yritys voi hoitaa tuottajavastuunsa helposti liittymällä tuottajayhteisöön, jolloin tuottajavastuu siirtyy tuottajayhteisölle.

Pakkausalan tuottajayhteisöjä on kaksi; Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy.