Talviajan muistilista toimivaan jätehuoltoon.

 

Talvi tekee jälleen vahvasti tuloaan, joten jälleen on hyvä aika muistutella mieliin kuinka sinäkin voit huomioida jätteenkuljettajaasi.

Pidäthän kulkuväylät puhtaana lumesta jäteastioille ja -katoksiin. Huomioithan myös, ettei astioiden, katosten tai tyhjennysreittien edessä ole esteitä, kuten autoja, lumipenkkoja, irtainta tms.

 

HUOM! Muistathan myös liukkauden torjunnan. Näin myös jätteenkuljettajan työ helpottuu ja etenee aikataulussaan, kuljettajat pääsevät tyhjentämään jäteastiat sujuvasti, eikä tyhjentämisestä aiheudu kuljettajalle työturvallisuusriskiä.

 

 

Kuinka voit itse ehkäistä jäteastian jäätymistä ja helpottaa astian tyhjennystä talviaikana?

Kovat pakkaset aiheuttavat haasteita jäteastioiden tyhjennyksille. Kova pakkanen voi pahimmillaan hyydyyttää kuljetuskaluston, jolloin työt tulevat hidastumaan. Tällöin myös jäteastian tyhjennyspäivä voi siirtyä.

 

Pakkaset aiheuttavat erityisesti biojätteen tyhjennyksille haasteita. Jos biojäteastia ei ole tyhjentynyt, voi syynä olla biojätteen jäätyminen astiaan. Jäteastia voi haljeta, jos sitä käsitellään kovemmin. Kuljettajilla on ohjeistus ilmoittaa jäätyneestä astiasta, jonka jälkeen tyhjennystä yritetään uudelleen. Kuljettaja ei voi sulattaa astioita millään tavalla.

 

Jätteen jäätymistä voi ehkäistä pakkaamalla jätteet hyvin, mieluiten paperiseen biopussiin tai sanomalehteen ja välttää kostean, märän ja/tai lämpimän jätteen laittamista astiaan. Biojäte kannattaisi yrittää jäähdyttää pussissaan esim. portaillla tms. ennen jäteastiaan viemistä, jos se vain on mahdollista.

 

VÄLTÄ NESTEITÄ! Kostean biojätteen kuivikkeeksi voi laittaa vaikkapa talouspaperia tai kananmunankennon palasia. Jos jäteastia on jo jäätynyt, siirrä se mahdollisuuksien mukaan sisälle sulamaan ennen tyhjennystä. Niin kuin tiedämme, Suomen sääolot ovat vaihtelevat ja niihin emme pysty vaikuttamaan.

KOTITALOUKSISSA SYNTYVÄN BIOJÄTTEEN KERÄYSVASTUU SIIRTYY MIKKELIN ALUEELLA 1.1.2024 KUNTAYHTIÖN VASTUULLE (Metsäsairila).

Kaikki tiedustelut kotitalouksissa syntyvän biojätteen keräykseen, tyhjennykseen ja/tai laskutukseen liittyen em. päivämäärästä alkaen kuntayhtiön asiakaspalveluun, kiitos!

Astiamyynti RL-Palveluilla jatkuu normaalisti, kuten tähänkin saakka.